Na dotace z Programu obnovy venkova dosáhne více obcí

27. 11. 2014

Olomoucký kraj i v příštím roce podpoří obce při budování a obnově infrastruktury a při zpracování územně plánovací dokumentace. Stejně tak poskytne příspěvek Místním akčním skupinám na podporu jejich činnosti a spolupráci s obcemi na tvorbě koncepčních dokumentů. Rozhodli o tom na svém jednání 20. listopadu krajští radní. Podobu Programu obnovy venkova, stejně jako navrženou částku 17 milionu korun, musí ještě schválit prosincové krajské zastupitelstvo.

„Program obnovy venkova se každoročně těší mimořádnému zájmu obcí,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Šoltys. „V příštím roce dozná program několika změn. V oblasti podpory budování a obnovy infrastruktury obce (oblast podpory 1) došlo k rozšíření oprávněných žadatelů na obce do 1 000 obyvatel, kterých je v kraji 278. V rámci oblasti podpory zpracování územní plánovací dokumentace (oblast podpory 2) se okruh žadatelů rozšíří na obce do 2 000 obyvatel, kterých je v kraji 353. Původně mohly v obou oblastech o dotace žádat obce pouze do 600 obyvatel,“ popsal novinky v Programu obnovy venkova pro rok 2015 náměstek Šoltys.

Další změny by se měly dotknout také zaměření programu. Nově budou moci obce využít dotací na výstavbu, rekonstrukci a opravu součástí místních komunikací (například mostů nebo lávek), nebo také na komplexní úpravu veřejného prostranství obce včetně obnovy a zřizování veřejné zeleně. Olomoucký kraj nově finančně podpoří také zpracování regulačního plánu obce.

V případě schválení Programu obnovy venkova v prosincovém krajském zastupitelstvu vyhlásí Olomoucký kraj výzvu pro žadatele 5. ledna příštího roku. Ti pak budou moci zasílat své žádosti do 13. února.

Do programu bylo v roce 2014 podáno 129 žádostí, z toho jich bylo částkou 12 milionů korun podpořeno celkem 57.


Poslední změna 27. 11. 2014 08:37:34