Mezinárodní folklorní festival roztančí v srpnu celý Šumperk

15. 08. 2017

Sedmadvacátý ročník šumperského folklorního festivalu začíná již ve středu 16. srpna 2017. Vedle tradičních českých i zahraničních folklorních souborů nabídne bohatý program i zajímavé doprovodné akce, mezi nimiž nebude chybět soutěž o nejlepší kotlíkový guláš, ukázky tradičního čínského řemesla a umění a jízda historického motorového vlaku zvaného „Věžák“.

Hlavní program Mezinárodního folklorního festivalu Šumperk 2017 se bude odehrávat v prostorách Pavlínina dvora, doplňkový program proběhne na malé scéně v Sadech 1. máje „u sovy“.

Návštěvníci festivalu mohou očekávat účinkující soubory ze sousedního Slovenska, Kypru, Srbska, Portugalska, Francie, ale i Alžíru, Turecka a také vzdálené Číny,“ přibližuje Libuše Březovská, ředitelka festivalu. Mezi tuzemskými soubory se představí šumperští Senioři, Ševčík – Moravský folklorní soubor, Studánka ze Žďáru nad Sázavou a Kordulka ze Starého Poddvorova. „Rozmanité představení nabídne zejména čínský soubor, ale například francouzský soubor se bude prezentovat neobvyklým skupinovým tancem na chůdách“, doplňuje Březovská.

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše pod názvem „Roztančené kotlíky“ proběhne v pátek 18. srpna v Sadech 1. máje v přilehajících prostorách u Vily Doris. „Přihlášeno je deset soutěžních týmů, mezi nimi i týmy z partnerských měst Prievidza a Bad Hersfeld. O vítězi rozhodne porota složená i z profesionálních kuchařů“ říká radní města Šumperka Jiří Gonda, který se podílí na organizování soutěže. Veřejnost bude mít možnost ochutnat guláše od pravého poledne. Jedna degustační porce bude k mání za částku 20 Kč.

Pravděpodobně nejoblíbenější částí celého festivalu je malé šumperské Rio de Janeiro – Roztančená ulice, která proběhne přímo v ulicích centra města Šumperka v sobotu 19. srpna dopoledne.

Na tuto část programu se mohou návštěvníci z Velkých Losin dopravit vskutku stylově. Mezi Losinami a Šumperkem pojede historický motorový vůz M12.417 ze třicátých let zvaný Věžák,“ říká Martin Šůstal z Českých drah, které nostalgické jízdy tohoto vozu organizují.

Sobotní dopolední program doplní ukázky tradičního čínského řemesla.

„Soubor z čínské Šanghaje, který se účastní festivalu, doveze kromě svých tanečníků a hudebníků i další umělce. Ti své umění předvedou veřejnosti zdarma v Informačním centru Šumperk. K vidění budou ukázky čínského malířství, kaligrafie, háčkování a výroby vonných sáčků,“ říká Radka Jílková, pracovnice infocentra.

Další informace o festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.festivalsumperk.cz. Stejně tak mohou šumperský festival vyhledat na Facebooku na stránce „Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV – Šumperk“.

Odkazy:

URL: www.festivalsumperk.cz

FB:  www.facebook.com/Mezinárodní-Folklorní-Festival-CIOFF-IOV-Šumperk-230025973811939/

Událost FB: https://www.facebook.com/events/844911755666223/

Kontakty: https://festivalsumperk.cz/Kontakt.php

 

Mezinárodní folklorní festival roztančí v srpnu celý Šumperk


Poslední změna 15. 08. 2017 12:23:49