Krojovaní Hanáci se setkají s hejtmanem v Zábřehu

25. 09. 2014

Více než šest stovek členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích se představí během Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje v neděli 28. září 2014 v Zábřehu. Pátý ročník akce nabídne kromě krojovaného průvodu městem či vystoupení jednotlivých hanáckých souborů také velkolepou tradiční Hanáckou svajbu.

Páté Setkání Hanáků s hejtmanem Olomouckého kraje se uskuteční v neděli 28. září 2014 v Zábřehu. Po Velké Bystřici, Doloplazech, Tovačově a Prostějově se tak dále daří naplňovat myšlenku putovního festivalu hanáckých tradic. Setkání Hanáků začne v 9 hodin ráno mší v kostele sv. Bartoloměje (Masarykovo nám.) s účastí krojovaných Hanáků a lidovými zpěvy Hanáckého mužského sboru Rovina. V 10:30 vyjde z Masarykova náměstí průvod Hanáků.

Ten skončí opět na Masarykově náměstí před hlavním podiem, kde v 11:45 proběhne slavnostní zahájení s pozdravy hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, senátora Parlamentu ČR Martina Tesaříka a starosty města Zábřehu Františka Johna. Po společné písni všech krojovaných Hanáků, kterých je již nyní přihlášeno přes šest stovek, se začnou jednotlivé hanácké soubory představovat na malé scéně u zámku (městského úřadu Zábřeh), v zahradní restauraci Pod kaštany nebo v rámci tradičního Svatováclavského bramboráku v Katolickém domě.

Jedním z hlavních bodů dramaturgie letošního setkání bude od 13 hodin rekonstrukce Hanácké svajby, nejvýznamnější události v životě obyvatel Hané, za účasti téměř stovky účinkujících z celé Hané a v podobě, která byla oceněna v roce 2004 na Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice. Na hlavní scéně pak budou následovat koncerty Cimbálové muziky Bukovinka s dívčím sborem Jaderničky z Bystřice pod Hostýnem a plejádu uzavře legendární Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů – BROLN galakoncertem od 16 hodin.

V případě nepříznivého počasí se hlavní program odehraje v zábřežském Kulturním domě, menší scéna by byla přesunuta do kina Retro.

Akce se koná pod záštitou Jiřího Rozbořila, hejtmana Olomouckého kraje, a Mariana Jurečky, ministra zemědělství ČR. Pořádá ji Hanácké folklorní sdružení se sídlem v Prostějově za významné finanční podpory Olomouckého kraje, za podpory Ministerstva zemědělství ČR a Města Zábřehu, v úzké spolupráci s občanským sdružením Folklorum a Zábřežskou kulturní.

pozvanka.jpg


Poslední změna 04. 08. 2023 13:25:52