Klášterní hudební slavnosti 2017

Datum02.-18. 07. 2017
Místo konánív Šumperku, Jeseníku, Krnově, Karlově Studánce, Bludově, v Králíkách, ve Velkých Losinách a v Rapotíně.
WWWwww.klasternihudebnislavnosti.cz/
OrganizátorAgentura J+D a Roman Janků Management s.r.o.

Mezinárodní hudební festival Klášterní hudební slavnosti oslavil v loňském roce 10 let své existence. Za tu dobu se podařilo uvést v život mimořádný kulturní podnik, který působí již ve třech krajích ČR.

V letošním roce jsme dramaturgii festivalových koncertů pojali v duchu oslavy hudby období baroka. Hudba, která nabízí tolik rozmanitosti a přitom přísného řádu, který ovšem nic neubírá na hudební kráse. Současně chceme touto dramaturgií vzpomenout 250 let od úmrtí barokního hudebního velikána Georga Philippa Telemanna.

Koncerty v roce 2017 se již tradičně budou konat v Šumperku, Jeseníku, Krnově, Karlově Studánce, Bludově, v Králíkách, ve Velkých Losinách a také v Rapotíně. Umělci nás zavedou do známých koncertních míst (Klášterní kostel v Šumperku, Kongresový sál PLL v Jeseníku, zámek v Bludově či sál KKC v Rapotíně), ale také například do hudebního pavilonu Horských lázní Karlova Studánka nebo do prostor Ruční papírny ve Velkých Losinách).

 

Od 2. do 18. července 2017 se v osmi městech a obcích převážně Olomouckého, ale také Pardubického a Moravskoslezského kraje uskuteční celkem deset koncertů. Záštitu nad festivalem převzal starosta Města Šumperka, senátor Mgr. Zdeněk Brož.  Letošní ročník má také svou patronku, kterou není nikdo jiný, než jedna z nejlepších harfistek světa, Jana Boušková.

        

Zahajovací koncert festivalu v neděli 2. července v klášterním kostele v Šumperku bude poctou jednomu z největších barokních skladatelů, kterým byl Johann Sebastian Bach (současník G. P. Telemanna). Vokální soubor ENSEMBLE FRIZZANTE postavil tento program na kombinaci vokální a instrumentální hudby, kdy vedle nejznámějších Bachových skladeb chorálních zazní také jednotlivé části Partity d moll pro sólové housle. Jako hosté souboru Ensemble Frizzante vystoupí houslista LUKÁŠ MIK a varhaník KOSTIANTYN TYSHKO.

        

Následující koncert v úterý 4. července nás zavede na netradiční místo, do prostor Ruční papírny ve Velkých Losinách. V prostorách papírny se koncert bude konat v rámci festivalu poprvé a my se můžeme těšit na koncert, na kterém zazní dvě cembala a představí se dvě nejlepší české hráčky na tyto nástroje, MONIKA KNOBLOCHOVÁ a EDITA KEGLEROVÁ. Program koncertu bude také v převážné většině věnován hudbě období baroka (Bach, Couperin), nicméně zazní také skladby skladatelů z dalších období, pro které byli jejich barokní předchůdci velkými vzory (Krebs, Dodgson).

 

V pátek 7. července zavítá festival do Bludova. Koncert na zámku je již tradiční záležitostí a je také hojně navštěvován. Pro letošní rok jsme připravili do Bludova Koncert s překvapením. Momentálně nejtalentovanější a nejzajímavější český klavírista MATYÁŠ NOVÁK již odtajnil autory programu, ale konkrétní skladby vybere až v den koncertu. Těšme se tedy na výběr z autorů období romantismu (Brahms, Dvořák, Smetana, Chopin, Liszt).

 

V neděli 9. července rozezní hudba klášterní kostel na Hedeči v Králíkách. Program „Z Čech až na konec světa“, který nám přiblíží tentokráte hudbu období renesance v Evropě, přiveze do Králík ROŽMBERSKÁ KAPELA, specialista na hudbu tohoto období.

        

Následující koncert festivalu proběhne ve velkém sálu KKC v Rapotíně v úterý 11. července. Na koncertě vystoupí jazzmen a improvizátor JIŘÍ STIVÍN, který se ovšem netají velkým obdivem k barokním mistrům. Program koncertu bude tedy věnován Vivaldimu, Telemannovi, Bachovi, ale také improvizačnímu umění Jiřího Stivína. Ke spolupráci na cembalo si hlavní protagonista večera pozval ROBERTA HUGA.

 

Zahraniční umělci se na festivalu představí na dalších dvou koncertech. Ve středu 12. července v klášterním kostele v Šumperku a ve čtvrtek 13. července v Koncertní síni sv. Ducha v Krnově vystoupí německý soubor NEUES BAROCKTRIO BERLIN. Soubor, který vystupuje ve složení Anna Barbara Kastelewicz – barokní housle, Arno Schneider – cembalo a Sarah Perl – viola da Gamba, připravil pro české publikum program barokní hudby  „Hudební bitva čtyř národů“ a jak název napovídá, můžeme se těšit na pomyslnou hudební bitvu, a to mezi Německem (potažmo Rakouskem), Anglií, Francií a Itálií. Soubor hraje na originální nástroje v autentické interpretaci.

 

Poslední dva koncerty budou patřit patronce festivalu harfistce JANĚ BOUŠKOVÉ. V pondělí 17. července v Kongresovém sále PLL v Jeseníku vystoupí tato světová harfistka s programem Královský koncert. Posluchači si vyslechnou skladby J. L. Dusíka, A. Dvořáka, E. Parish Alvarse, H. Rénieho či B. Smetany.

 

Závěrečný koncert v úterý 18. července v klášterním kostele v Šumperku posluchačům nabídne orchestrální koncert se dvěma sólisty. Smyčcový orchestr BAROCCO SEMPRE GIOVANE společně s violistou ROMANEM JANKŮ a harfistkou JANOU BOUŠKOVOU věnují právě tento koncert 250 letům od úmrtí německého barokního skladatele G. P. Telemanna a provedou díla tohoto autora, jeho současníků či obdivovatelů. Těšit se můžeme mimo jiné na Telemannův violový koncert, jeho orchestrální skladby, skladby A. Vivaldiho a také harfový koncert François-Adriena Boieldieuho.

 

Vstupenky na koncerty je možné zakoupit v obvyklých předprodejích od 15. května 2017. Na webových stránkách festivalu bude spuštěn online prodej v nejbližších dnech. Vstupenky na koncerty v Šumperku, Jeseníku, Krnově, Rapotíně a Králíkách  jsou prodávány na místa.

 Pro držitele karet Klubu přátel Klasika Viva nabízíme výrazné slevy ze vstupného. Více informací o této kartě naleznete na webu www.klasikaviva.cz

Klášterní hudební slavnosti 2017
Soubor typu pdfProgram - Klášterní hudební slavnosti 2017(1001,9 kB)stáhnout


Poslední změna 31. 05. 2017 12:02:09