Jízda králů si dojela pro výjimečné ocenění

03. 07. 2019

Probíhala vloni v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. Nabídla pohled na lidový obyčej v proměnách času. Výstava Jízda králů na Hané teď byla oceněna v anketě České národopisné společnosti, kde získala první místo za nejvýznamnější počin za uplynulý kalendářní rok.

Výstava, kterou jsme pořádali od května do srpna loňského roku, seznamovala návštěvníky nejen s historií, ale i se současnou podobou jednotlivých jízd králů v obcích a městech, kde se dodnes konají. Za to, že se nám daří tradiční lidové obyčeje dokumentovat a popularizovat, patří velký dík Olomouckému kraji, který nás  v tomto úsilí podporuje,“ řekl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Cenu převzali zástupci muzea na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici - kromě ředitele muzea Břetislava Holáska také autor výstavy Josef Urban, který je vedoucím Regionálního centra pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu.

„Velké poděkování patří autorům výstavy a také všem lidem, kteří se na udržení tradice jízdy králů podílí,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury Petr Vrána.

Aktuálně je oceněná výstava k vidění do 30. srpna v galerii VIC v Kojetíně. Cenu České národopisné společnosti získalo muzeum už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2014 za expozici Od kolébky do hrobu.

Jízda králů si dojela pro výjimečné ocenění
Jízda králů si dojela pro výjimečné ocenění
Jízda králů si dojela pro výjimečné ocenění


Poslední změna 03. 07. 2019 12:20:31