Folklorní soubory představí své umění ve Velké Bystřici

05. 09. 2014

Mezinárodní přehlídky folklorních souborů a skupin Lidový rok se ve dnech 5. až 7. září uskuteční ve Velké Bystřici pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečka a hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

Folklorní festival Lidový rok se koná v rámci celoročního cyklu akcí „Hanácký rok v Bystřici“ a je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí nejen ve městě, ale i v rámci celého olomouckého regionu. Je přehlídkou písní, tanců, muziky i zvyků a obyčejů, které soubory přivážejí ze svých domovů a rodného kraje, aby je předvedly všem příznivcům lidového umění, kteří se ve Velké Bystřici scházejí.

Mezinárodní přehlídky se zúčastní soubory ze všech hlavních folklorních oblastí Moravy, zástupci českých regionů, ale také ze zahraničí. Z daleké Kostariky se představí soubor Grupo de Proyección Folklórica GÜITITE & K-LEO, vystoupí YEREVAN VOICES z Arménie a Slovinsko zde bude reprezentovat soubor KUD GRIFON. Večerní program doplní skupina tanečního humoru Všetečníci z Bratislavy.

Po všechny festivalové dny bude zpřístupněna v Kulturním a informačním centru výstava na téma Lidové kroje Hané, v galeriizet v západním křídle zámku můžete zhlédnout výstavu obrazů Šárky Chlupové „Cestou kříže, v cukrárně Galerie proběhne výstava Tomáše Lenocha pod názvem Fotografie z cest. Od soboty bude v prostoru Zámeckého náměstí připraven jarmark lidových řemesel s tradičním předváděním výroby a zároveň ve víkendových dnech budou probíhat farmářské trhy, kde můžete ochutnat speciality od místních farmářů a zemědělců.

Festival pořádá město Velká Bystřice ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR, folklorním souborem Haná, za podpory Ministerstva kultury ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Finančně festival podpořili Ministerstvo zemědělství ČR a Olomoucký kraj.

lidovy-rok.jpg


Poslední změna 15. 08. 2014 09:21:33