Folk na Letním 2017 je za námi

22. 08. 2017

19. srpna v 16.00 hodin odstartoval další ročník festivalu Folk na Letním v areálu kulturního střediska v Hlubočkách-Mariánském Údolí.

Když si v roce 2004 předseda Kulturní komise obce Hlubočky Aleš Prstek a Aleš Kubis ze skupiny Domino usmysleli, že zorganizují folkový festival v amfiteátru na Letním, jistě netušili, co vlastně vytvořili. Spolupracují na vytváření této kulturní akce již třináctým rokem, vlastně od té doby co byl areál amfiteátru po rekonstrukci znovu otevřen. Zájem vystupujících je tak obrovský, že hudební dramaturg Aleš Kubis má již představu o příštích dvou ročnících hotovou.  

Festival se zaměřuje především na hudbu v oblasti folk a country, ale nebrání se i jiným formám. Na pódiu krásného amfiteátru, mimochodem nelze si nevšimnout mnoha vylepšení pro návštěvníky (nový stánek s občerstvením z bývalé promítací kabiny, prostor pro handicapované návštěvníky, místa pro uložení kol, prostor pro zvukaře), letos vystoupilo devět skvělých kapel, které přijely z různých koutů země a jedna i ze Slovenska. Největším zážitkem pro 159 platících diváků bylo hodinové vystoupení  folkové kapely Nezmaři. Dále vynikající bluegrassový Monogram z Prahy – kapela , která reprezentovala v celé Evropě i v zámoří, stálice country scény skupina Sem Tam z Týna nad Vltavou, vítěz soutěže Moravský vrabec 2016 slovenská kapela KaTea z Dolných Vesteníc, pražský Lístek (Sylva a její Panova flétna!), folk-rockový Sasaband z Ostravy hrající autorské písně Petra Sasína, z Moravičan přijely sestry Adamcovy ( The Addams Sisters), domácí Domino z Olomouce a skupina Stráníci (tedy vlastně duo manželů Stráníkových z Českého Jiřetína), se kterými vystupuje náš dlouholetý moderátor Mirek Ošanec v uskupení, které on sám nazývá Mirek Ošanec a Stráníci.

Všichni přítomní diváci dle ohlasu byli výběrem nadšeni a každý si mohl vybrat to „své“.  Zvuk zajistili manželé Toupalovi, letos posileni synem Kubou. Celkově návštěvnost poznamenalo velmi nejisté počasí, které v sobotu panovalo. Může nás jen těšit, že v průběhu festivalu nepadla ani kapka. Z hlediska návštěvníků lze letošní festival zhodnotit jako velmi úspěšný.  

Festival v takovém rozsahu není možné pořádat bez finanční pomoci. Velký dík proto patří Obci Hlubočky a Olomouckému kraji, kteří přispěli v rámci dotací k podpoře kulturního dění.

Folk na Letním 2017 je za námi
Folk na Letním 2017 je za námi
Folk na Letním 2017 je za námi


Poslední změna 22. 08. 2017 10:29:23