Financování výzkumu a vývoje ve zdravotnictví z programu Horizont 2020 představil seminář v Olomouci

26. 11. 2014

Zájmové sdružení právnických osob OK4EU, které zastupuje zájmy Olomouckého kraje při Evropské unii, připravilo v úterý 25. listopadu odborný seminář, který se věnoval financování projektů z oblasti zdravotnictví. Projekty výzkumu a vývoje podporuje rámcový program Evropské unie Horizont 2020. Program Horizont 2020 patří mezi komunitární programy Evropské unie, ze kterých mohou zájemci čerpat finanční prostředky na projektové aktivity. Horizont 2020 je v současném programovém období 2014-2020 největším rámcovým programem Evropské unie s rozpočtem zhruba 77 miliard eur.

V úvodu semináře vystoupila Eva Sebroňová z Technologického centra Akademie věd ČR, která stručně popsala strukturu celého programu a věnovala se oblasti zdravotnictví. Ve druhé části vystoupili odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity obrany, kteří mají zkušenosti s hodnocením podaných projektů v předchozích programech.

„Financování výzkumu a vývoje v oblasti zdravotnictví je z pohledu našeho regionu perspektivní, máme zde univerzitu, vědecko-výzkumná centra i fakultní nemocnici. Ze statistik vyplývá, že českých zástupců v týmech žadatelů není zatím mnoho. Cílem sdružení je přinášet informace z Bruselu a získávat zahraniční partnery,“ dodal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer.

Seminář byl připraven ve spolupráci s Olomouckým krajem a TC AV ČR a navštívilo jej 25 zájemců. Účastníkům bylo nabídnuto zprostředkování partnerů ze zahraničí, účast na informačních dnech a jiných odborných akcích v Bruselu. Sdružení získalo odborné publikace o programu Horizont 2020, které byly připraveny pro návštěvníky. Knihy věnoval Jan Březina, který byl v letech 2004-2014 členem Evropského parlamentu.

OK4EU se dlouhodobě zabývá informováním o komunitárních programech a předává tyto informace do regionu. V roce 2014 připravilo OK4EU 9 akcí, které byly zaměřeny na dotační programy a které navštívilo celkem 270 osob. Další semináře se budou konat od ledna 2015 a budou zaměřeny na vybrané oblasti dle zájmu členů sdružení.

img-0048.jpg


Poslední změna 26. 11. 2014 10:06:35