Dámy a pánové, do gala!

Datum04. 05.-27. 08. 2017
Místo konáníMuzeum Šumperk (Rytířský sál)
WWWwww.muzeum-sumperk.cz/domains/muzeum-sumperk.cz/index.php/cs/program
OrganizátorMuzeum Šumperk

Ve čtvrtek 4. května v 17 hodin bude v Rytířském sále a předsálí vernisáží zahájena výstava Dámy a pánové, do gala! Výstava, která představí společenské šaty 20. století, vznikla díky ochotě žen, které si šaty uschovaly a laskavě je zapůjčily šumperskému muzeu. Jedním z důvodů, proč si dámy tyto oděvy pečlivě uložily, je hodnota šatů jako věcí. Oblečení bylo po celé 20. století v poměru k platu dražší než dnes. Ceny látek odrážely kvalitu, ceny krejčovského zpracování preciznost jejich ušití. Složité bylo již samotné nakoupení kvalitní látky a vyžadovalo hodně trpělivosti a mnohdy i vynalézavosti. Oblečení se proto často přešívalo nebo dědilo. Další důvod k uschování spočívá spíše v hodnotě vzpomínek na období a na osoby, které odložené šaty nosily. Připomínají nám něco nebo někoho, vyvolávají vzpomínky a pocity, vypovídají o tom, čeho si vážíme. Jsou dokumentem naší osobní historie. Kromě toho jsou i svědkem velké historie, svědkem doby, ve které vznikaly. Jejich prostřednictvím se dozvídáme o vkusu lidí, dobové módě, dovednostech domácích i profesionálních švadlenek, o společenském životě, o úrovni textilní a oděvní výroby a průmyslu.

Na výzvu, zveřejněnou na webových stránkách muzea a v tisku, reagovaly desítky dam z našeho regionu a zapůjčily téměř 200 společenských šatů, k nimž připojily fotografie a různé doplňky, které ke společenským šatům neodmyslitelně patřily – kabelky, šperky, rukavice a boty. Část vystavovaných exponátů pochází i ze sbírek Vlastivědného muzea a jeho zařízení.

Šaty, které se z kapacitních důvodů na výstavu nedostanou, budou představeny veřejnosti o měsíc později, 9. června, na módní přehlídce v rámci šumperské Muzejní noci. Výstava potrvá do 27. srpna 2017.

Popiska k fotce: Marie Jedličková z Branné v šatech z tanečních v roku 1959.


Poslední změna 24. 04. 2017 14:02:20